Zajednički centar za policijsku saradnju u Trebinju

Zajednički centar za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Republike Srbije (ZCPS) smješten je u Trebinju, u ulici Stepe Stepanovića 2.

Na osnovu članova 29. i 34. stav (1) Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi, 20.12.2013. u Budvi potpisan je Protokol o osnivanju i funkcioniranju Zajedničkog centra za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Republike Srbije u cilju unapređenja policijske saradnje među stranama potpisnicama. Protokol su potpisali: Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, i Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova R. Srbije.

Potpis slike

Svečanom otvaranju Centra 24.3.2014. godine prisustvovali su Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH, Vesko Vukadinović, pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Crne Gore, Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije, Stefano Stucci, prvi sekretar i zamjenik italijanskog ambasadora u BiH, Gianluca Rocco, subregionalni koordinator za Zapadni Balkan IOM-a, Christine McNeill, zamjenica ambasadora Velike Britanije u BiH, i drugi zvaničnici iz BiH i regije.

Potpis slike

U Trebinju je 18.3.2015. potpisan Poslovnik o radu ZCPS-a. Potpisali su ga u ime Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine - Granične policije BiH zamjenik direktora GPBiH Zijad Srabović, Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore v.d. pomoćnika direktora Vukoman Žarković i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije zamjenik načelnika Uprave granične policije Dragan Gligorić.

Potpis slike

Prijatelji Centra

Finansijsku podršku, opremu i obuku službenika koji rade u ZCPS-u osigurala je Ambasada Velike Britanije u Sarajevu. Tehničku podršku pri osnivanju ZCPS-a pružila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Ambasade SR Njemačke i R. Francuske u Sarajevu donirale su tehničku opremu i organizirale obuke službenika koji rade u ZCPS-u.

Potpis slike

Službeno vozilo koje je donirao IOM

Zadaci ZCPS-a su:

 • razmjena podataka i informacija o trenutnom stanju i događajima, specifičnim slučajevima u vezi s graničnom kontrolom i prekograničnim kriminalitetom,
 • zajednička analiza rizika
 • koordinacija aktivnosti duž državne granice
 • profesionalno savjetovanje i pomoć u provođenju sporazuma/protokola potpisanih među graničnim policijama ili službama
 • vođenje evidencija i statistika iz nadležnosti Centra
 • pomoć u aktivnostima državnih institucija u sprečavanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminaliteta i
 • saradnja s drugim centrima za policijsku saradnju i nadležnim organima Evropske unije i organima država članica Evropske unije.
Potpis slike

Saradnja

Potpis slike

Zajednički centri u Evropi

Oblast saradnje odnosi se na razmjenu, analiziranje i prosljeđivanje informacija i pružanje podrške u koordinaciji prekogranične saradnje među stranama potpisnicama u cilju:

 • prevencije i borbe protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta
 • sprečavanja ilegalnih migracija
 • racionalnije upotrebe ljudskih i tehničkih resursa strana potpisnica i
 • jačanja međunarodnog povjerenja i intenzivnije prekogranične saradnje.

ZCPS u Trebinju otvoren je za daljnje unapređenje saradnje sa svim policijskim i drugim nadležnim agencijama u BiH, kao i s drugim centrima za policijsku saradnju u zemljama regije i Evropske unije u skladu s odredbama Protokola o osnivanju i funkcioniranju i Poslovnika o radu ZCPS-a.