Mirko Kuprešaković, ravnatelj Granične policije BiH


Mirko Kuprešaković, ravnatelj Granične policije BiH

Poštovani posjetitelji!


Dobro došli na internetsku stranicu Granične policije BiH, čiji je cilj transparentno, objektivno, pravovaljano i pravodobno informiranje javnosti o svim pitanjima iz nadležnosti Granične policije BiH. Sadržaj ove stranice nastoji čitateljima pružiti sve važne informacije o ustroju i funkcioniranju Granične policije BiH, prve multietničke agencije za provođenje zakona u BiH, osnovane 2000. godine.


Više>>>

Najčešće postavljena pitanja

Da li državljani EU mogu ulaziti, boraviti i tranzitirati kroz BiH samo uz posjedovanje važeće lične karte?

Sa važećom ličnom kartom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo, državljani zemalja članica Evropske unije, zemlja potpisnica Šengenskog sporazuma, Albanije, Andore, Crne Gore, Lihtenštajna, Makedonije, Monaka, San Marina, Srbije, Svete Stolice i Švicarske Konfederacije mogu ulaziti, izlaziti, tranzitirati i boraviti na teritoriji Bosne i Hercegovine od 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana koji podrazumijeva uzimanje u obzir perioda od 180 dana koji prethodi svakom danu boravka.

Napomena: Stupanjem na snagu Sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije, odnosno nakon završenog prijelaznog razdoblja sa danom 31.12.2020. godine, državljani Ujedinjenog Kraljevstva ne mogu sa važećom osobnom iskaznicom ulaziti, izlaziti, tranzitirati i boraviti na teritoriju Bosne i Hercegovine, odnosno potrebno je posjedovanje važeće nacionalne putovnice prilikom prelaska državne granice BiH.

Može li državljanin BiH sa osobnom iskaznicom putovati u Republiku Hrvatsku?

Nakon ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju, državljani Bosne i Hercegovine moraju da posjeduju važeću putnu ispravu (biometrijsku putovnicu) za ulazak i bezvizni boravak do 90 dana na teritoriji Republike Hrvatske.

Da li je potrebna punomoć za prelazak državne granice maloljetnog državljanina BiH?

Iz tehničkih razloga, ne možemo objaviti najčešća pitanja i odgovore na hrvatskom jeziku.

Najčešća pitanja i odgovore na bosanskom jeziku možete pregledati OVDJE.

Koji su dokumenti potrebni državljaninu BiH za prelazak državne granice BiH?

Iz tehničkih razloga, ne možemo objaviti najčešća pitanja i odgovore na hrvatskom jeziku.

Najčešća pitanja i odgovore na bosanskom jeziku možete pregledati OVDJE.

Koji dokumenti su potrebni za vozilo registrirano u stranoj zemlji prilikom prelaska državne granice BiH?

„Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini je propisano da, kada upravlja motornim i priključnim vozilom, vozač mora imati kod sebe valjanu potvrdu o registraciji izdanu za to vozilo kao i policu obveznog osiguranja, a motorna i priključna vozila registrirana u stranoj zemlji i međunarodnu ispravu o osiguranju od automobilske odgovornosti koja vrijedi na području Bosne i Hercegovine (zeleni karton ili polica graničnog osiguranja) i dužan je pokazati na zahtjev policajca ili druge ovlaštene osobe. Motorna i priključna vozila registrirana u stranoj zemlji mogu sudjelovati u prometu na području Bosne i Hercegovine samo ako imaju valjanu potvrdu o registraciji vozila i registarske tablice koje je izdalo nadležno tijelo zemlje u kojoj je vozilo registrirano, kao i međunarodnu oznaku zemlje registracije.

Napominjemo da „Uputstvo o kontroli postojanja i valjanosti međunarodne karte o osiguranju motornih vozila“, Biroa zelene karte u BiH, u režimu Multilateralnog sporazuma (MGA) podrazumijeva ukidanje kontrole zelenih karti tijekom ulaska u BiH za vozila s registarskim tablicama iz država članica Sustava zelene karte.

U režimu zelene karte (ZK/IMIC), vozači motornih vozila s registarskim tablicama pojedinih zemalja članica Sustava zelene karte i dalje imaju obvezu posjedovanja valjane zelene karte/IMIC-a tijekom ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

Spisak zemalja država članica Sustava zelene karte potpisnica Multilateralnog sporazuma (MGA) i režima zelene karte (ZK/IMIC), možete pronaći na web-stranici Biroa zelene karte u BiH www.bzkbih.ba u sekciji „Aktuelnosti“, kao i druge detaljne informacije“.