Potrebna dokumenta - Vozila
štampana verzija dokumentapošaljite link na dokument

Što se tiče prelaska putničkih motornih vozila, potrebno je da ona ispunjavaju zakonom propisane uvjete zemlje na čije područje ulaze. Što se tiče prelaska granice BiH, pored uvjeta propisanih Zakonom, za prelazak je neophodno posjedovanje dokaza o registraciji vozila, dokaza o vlasništvu nad vozilom i dokaza o posjedovanju osiguranja od automobilske odgovornosti koji vrijedi za teritoriju BiH.

Naravno, da bi se odobrio prelazak državne granice, potrebno je da osoba (vozač) kao i vozilo ispunjavaju uvjete za prelazak državne granice. 

Državljaninu Bosne i Hercegovine ne može se zabraniti ulazak u Bosnu i Hercegovinu. 

Ukoliko državljanin Bosne i Hercegovine prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu upravlja vozilom stranih reg. tablica koje ne ispunjava propisane uvjete za prelazak granice, toj osobi se može dopustiti ulazak u Bosnu i Hercegovinu ukoliko to želi, ali bez tog vozila. 

Ako državljanin Bosne i Hercegovine na izlasku iz Bosne i Hercegovine upravlja vozilom koje ne ispunjava uvjete za prelazak državne granice, toj osobi se može, ukoliko ona želi, dopustiti izlazak iz Bosne i Hercegovine, ali bez tog vozila.