Doniranjem kombija Vlada SAD nastavlja podršku Graničnoj policiji BiH
7.5.2012 štampana verzija dokumentapošaljite link na dokument
  

Doniranjem kombija Vlada SAD nastavlja podršku Graničnoj policiji BiH

 

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine, Vinko Dumančić je danas (07.05.2011.)  u Glavnom uredu GP BiH primio Jamesa J. Tillmana, program menadžera ICITAP misije u BiH (Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD), Franka Teixeira, pravnog atašea u Ambasadi SAD-a u BiH i Richarda Moodyja, savjetnika ICITAP-a za GP BiH.

Ovom prilikom je u ime Vlade SAD-a, James J. Tillman direktoru Granične policije BiH predao ključeve doniranog kombi vozila Reanult Trafic specijaliziranog za policijske poslove.

Tillman je iskazao svoje zadovoljstvo srdačnom dobrodošlicom, pritom istaknuvši da je donacija nastavak podrške Vlade SAD-a i izraz spremnosti njegove zemlje da i u budućem periodu jača kapacitete GP BiH u brojnim segmentima. Direktor Dumančić je uz zahvalnost na donaciji kombija istaknuo značaj u dosadašnjem periodu donirane opreme i obuka Vlade SAD-a u razvoju Granične policije BiH.  

Do kraja 2011. godine Vlada SAD-a je Graničnoj policiji BiH donirala opremu u vrijednosti više od 6,5 miliona američkih dolara. Brojne su obuke pod pokroviteljstvom SAD-a u kojima su učestvovali naši policijski službenici, a samo u 2011. godini su u sklopu doniranih obuka oni stekli nova saznanja o forenzičkim ispitivanjima mjesta događaja, identifikaciji i zapljeni digitalnih dokaza, sigurnosti na aerodromima, otkrivanju i sprječavanju krijumčarenja u pojasu zelene granice, istragama u sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje, ispitivanja mjesta zločina nakon eksplozije, identifikaciji i razvoju istražnog informiranja i taktičkim analizama u policijskim operacijama. U dosadašnjem periodu ova podrška u opremi i obuci odvijala se posredstvom Ambasade SAD-a u Sarajevu, ICITAP-a, EXBS Programa i Federalnog istražnog biroa FBI-a.

Richard Moody, James J. Tillman, Vinko Dumančić i Frank Teixeira na sastanku

Tillman istaknuo da će Vlada SAD-a i dalje podržavati GP BiH

Donirani Renault Trafic