Granična policija BiH obilježila 21. godišnjicu

Povodom Dana i 21. godišnjice Granične policije BiH u Glavnom uredu u Sarajevu, 7. juna 2021. godine, upriličena je prigodna svečanost. Prisutnima su se obratili direktor GPBiH Zoran Galić i zamjenik ministra sigurnosti BiH Nedeljko Jović. Na svečanoj ceremoniji, uručena su priznanja državnim službenicima i zaposlenicima.

Obraćajući se prisutnima, direktor Galić je kazao da je GPBiH izrasla u prepoznatljivu, organizacijski i funkcionalno, stabilnu agenciju bez obzira na sve poteškoće te da je i dalje najveći problem ove agencije kadrovska nepopunjenost i nedostatak materijalno-tehničkih sredstava.

„Na samom početku, želio bih zahvaliti na Vašem dolasku i podršci radu GPBiH te izraziti na neki način nezadovoljstvo jer, povodom današnje svečane ceremonije, nismo dobili podršku krovne institucije Ministarstva sigurnosti BiH. GPBiH uvijek je bila otvorena za saradnju i vjerujem da je upravo saradnja ključna u rješavanju mnogobrojnih pitanja, pogotovo globalnih problema s kojima se suočavamo, a to je prije svega migrantska kriza, a onda pandemija virusa COVID-19 i drugo. U takvim globalnim izazovima, politička pitanja moramo ostaviti po strani i ulagati u to da BiH i njeni građani budu sigurni u svojoj zemlji.Migrantska kriza i pandemija koronavirusa donijeli su nove izazove i probleme. Od samog početka migrantske krize, GPBiH je prepuštena sama sebi. Osobno sam na samom početku migrantske krize upozoravao Ministarstvo sigurnosti na sve nedostatke i manjkavost postojećih zakonskih i podzakonskih akata, kao i Pravilnika o unutarnjoj organizaciji GPBiH te da je nužno raditi na jačanju kapaciteta GPBiH kako bismo se uspješno izborili s migrantskom krizom, ali ni prije pet godina, ni do danas, nismo naišli na razumijevanje vlasti“, izjavio je direktor Galić prilikom obraćanja prisutnima.

Prisutnima se obratio i zamjenik ministra sigurnosti BiH, Nedeljko Jović koji je pripadnicima GPBiH čestitao Dan GPBiH kazavši da je ova policijska agencija izrasla u profesionalnu agenciju i da je najbitnija karika u borbi protiv organiziranog kriminala, o čemu svjedoče i brojne akcije GPBiH.

Prigodnoj svečanosti, između ostalih, prisustvovao je i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić koji se kratko obratio prisutnima i pripadnicima ove agencije čestitao Dan GPBiH.

„Zvanično prihvatanje ove zahvalnice za rad i partnerstvo će biti onda kada naši nagrađeni policijski službenici prime svoja priznanja. Osuđujem čin Ministarstva sigurnosti BiH zbog ovakvog ponašanja i propusta na ovaj svečani dan“, kazao je premijer Ružnić.

Pohvale za posebne zasluge u radu i iskazani doprinos u podizanju ugleda GPBiH, direktor Galić uručio je državnoj službenici Mirsadi Alić iz Odsjeka za pravne poslove i pisarnicu, državnoj službenici Sandri Dujmušić iz Kabineta direktora i državnoj službenici Stani Gavrić iz Terenskog ureda Sjeverozapad Gradiška te zaposlenicima Ljiljani Terzić iz Odsjeka za finansijske poslove, Zoranu Soldi iz Odsjeka za poslove nabavke i logistike i Seadu Polovini iz Uprave za administraciju, dok će ovo priznanje zaposlenicima Admiru Omerbegoviću iz Odsjeka za komunikacije i Nataši Prodanović iz Jedinice granične policije Trebinje biti uručeno naknadno.

Na prijedlog direktora Galića pojedinačna priznanja za policijske službenike GPBiH su slijedeća:

Za nagradu Policijska medalja za hrabrost predloženi su policijski službenici Centralnog istražnog ureda GPBiH Rejhan Raković i Nermin Burzić.

Za Srebrenu policijsku značku predloženi su:Đorđo Kusmuk komandir Jedinice za nadzor i osmatranje, Predrag Radanović pomoćnik komandira za operacije i organizaciju JGP Dobrljin, Dinko Tvrtković pomoćnik komandira za istrage JGP Aerodrom Sarajevo, Alija Bajrica iz Uprave za operacije, Željko Mioč iz Terenskog ureda Zapad Bosansko Grahovo, Milo Cvijetić iz Terenskog ureda Sjeveroistok Bijeljina, Josip Mandurić iz JGP Gorica, Edis Spahić iz Uprave za operacije, Edin Husomanović iz Centralnog istražnog ureda i Emir Škaljo iz Terenskog ureda za aerodrome.  

Za Zlatnu policijsku značku predloženi su:Svevlad Hofman savjetnik direktora GPBiH, Pero Milivojević načelnik Terenskog ureda Sjeveroistok Bijeljina, Almir Bašić načelnik Terenskog ureda za aerodrome, Nikola Drapić komandir JGP Trebinje, Muamer Fazlagić komandir JGP Zvornik, Stanislava Benković zapovjednica JGP Orašje, Siniša Radović pomoćnik komandira JGP Aerodrom Sarajevo, Dragan Krvavac iz JGP Neum i Amir Beganović iz JGP Aerodrom Sarajevo.  

Za kolektivne nagrade Zastava Ministarstva sigurnosti BiH predložene su Jedinica granične policije Višegrad, Jedinica granične policije Hum i Odsjek za istrage pri Centralnom istražnom uredu, dok su za Reljefni grb BiH predložene Jedinica granične policije Gradiška, Jedinica za podršku i kontrolu Terenskog ureda Istok Višegrad i Jedinica granične policije Gorica. Spomenuta priznanja policijskim službenicima bit će uručena naknadno.

Pohvalnice za poseban doprinos, rezultate rada i profesionalizam prilikom obavljanja poslova i zadataka bit će uručene i policijskim službenicima: Oliveri Stanišić, Bojanu Radojkoviću, Hajrudinu Podžiću, Eldinu Smailagiću, Žarku Milinkoviću, Mersudinu Omerhodžiću, Irhadu Mešiću, Igoru Grahovcu, Hrvoju Zrinušiću i Josipu Žuljeviću.

Direktor Galić ovom je prilikom uručio zahvalnice predstavnicima bh. agencija za provođenje zakona s kojima GPBiH sarađuje u brojnim operativnim akcijama i u borbi protiv nezakonitih migracija i sprečavanju svakog oblika kriminaliteta te partnerima koji su dali poseban doprinos u radu GPBiH, putem materijalno-tehničkih sredstava, finansijske podrške i obuka za policijske službenike GPBiH. Zahvalnica je trebala biti uručena i ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću, međutim zbog njegovog odsustva bit će naknadno uručena.

Svečanosti obilježavanja Dana GPBiH prisustvovali su rukovodioci osnovnih organizacijskih jedinica i nagrađeni službenici GPBiH. Među gostima bili su predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Službe za poslove sa strancima BiH, MUP-a RS, FUP-a, MUP-a HNK, Policije Brčko Distrikta, Ministarstva pravde, Unsko-sanskog kantona, Ambasade Njemačke u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ambasade Republike Hrvatske u BiH, IOM-a, UNDP-a i dr.

Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja zvanica, zahvalnice će biti uručene i Agenciji za policijsku podršku, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, MUP-u Zapadno-hercegovačkog kantona, MUP-u Posavskog kantona, Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona 10, Ambasadi Velike Britanije, Ambasadi R. Turske, Ambasadi R. Srbije te Fahrudinu Radončiću jer je kao tadašnji ministar sigurnosti BiH iz vlastitih sredstava nabavio 3 000 zaštitnih maski i 4 500 zaštitnih rukavica za pripadnike GPBiH s ciljem sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Obračanje direktora Galića

Obračanje zamjenika ministra sigurnosti Nedeljka Jovića

Direktor Galic uručio Pohvalu državnoj službenici Sandri Dujmusić

 Zvanice na obilježavanju Dana GPBiH

Uručivanje nagrade zaposleniku Zoranu Soldi

Nagrađeni policijski službenici