Na području Foče zaplijenjene cigarete, oružje i municija

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i Jedinice granične policije Hum, u nastavku akcije u kojoj je 22. marta 2021. zaplijenjeno 15 000 kutija cigareta bez akciznih markica, prema naredbi Suda BiH 29. marta 2021. godine izvršili su pretres porodične kuće B.J. na području Foče. Pretres je obavljen u cilju pronalaska dokaza izvršenja krivičnog djela „neovlašteno skladištenje roba“ iz člana 210b KZBiH, a u vezi sa krivičnim djelom „neovlašten promet akciznih proizvoda“ iz člana 210a KZBiH. Tom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta određena količina cigareta bez akciznih markica kao i telefoni i SIM kartice, Scout Gard kamera, noćni dvogled sa infracrvenim svjetlom, puška M48 A kalibra 7.9 mm, 124 komada municije kalibra 7.9 mm i 16 komada municije za pušku 7.62 mm.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „neovlašteno skladištenje roba“ iz člana 210b KZBiH, a u vezi sa krivičnim djelom „neovlašten promet akciznih proizvoda“ iz člana 210a KZBiH i „neovlašteno držanje naoružanja vojne opreme i municije“ iz člana 361. stav 1 KZRS, spomenuti bh. državljani B.J. te M.J. koji se dovodi u vezu sa ovim događajem ispitani su u svojstvu osumnjičenih i protiv njih će nadležnim tužilaštvima biti dostavljeni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima.

Cigarete koje su zaplijenjene 22. marta 2021. na području Foče

U pretresu kuće pronađeno i oružje i municija

Na ulasku u BiH lišeno slobode pet osoba

Službenici Jedinice granične policije Brod, 29. marta 2021., lišili su slobode E.S. (1981.), državljanina BiH. Graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Policijska uprava Zenica raspisala potragu zbog krivičnog djela „ugrožavanje sigurnosti“. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod i predat službenicima PU Zenica.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, 29. marta 2021. na letu iz Beča, pripadnici GPBiH lišili su slobode M.T. (1978.). Utvrđeno je da ga potražuje Općinski sud u Živinicama zbog krivičnog djela „teška krađa“. Državljanin BiH je predat službenicima Odjeljenja sudske policije sudova u Kantonu Sarajevo.

Službenici JGP Orašje, 27. marta 2021., lišili su slobode E.K. (1976.) jer je ustanovljeno da je potražuje Općinski sud u Lukavcu zbog krivičnog djela „prevara“. Državljanka BiH je kontrolirana na ulasku u našu zemlju na prijelazu Orašje i predata službenicima Odjeljenja sudske policije sudova u Posavskom kantonu.

Istoga dana, prilikom ulaska u BiH na prijelazu Brčko, lišen je slobode E.A. (1984.), državljanin Švicarske Konfederacije. Utvrđeno je da je za njim Policija Brčko distrikta BiH raspisala potragu zbog krivičnog djela „krađa“. Službenici JGP Brčko predali su ga službenicima Policije Brčko distrikta BiH.

Službenici JGP Gradiška, 26. marta 2021., lišili su slobode M.V. (1993.), nakon što je graničnim provjerama ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Bihaću zbog krivičnog djela „krađa“. Bh