Dvojica bh. državljana lišena slobode zbog krijumčarenja 15 000 kutija cigareta

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i Jedinice granične policije Hum, 22. marta 2021. godine, lišili su slobode dvojicu državljana BiH, nakon što su otkriveni u krijumčarenju 15 000 kutija različitih vrsta cigareta bez akciznih markica.

Cigarete su otkrivene prilikom kontrole putničkog motornog vozila Hyundai, bez registarskih oznaka i nepoznatog vlasništva, na području opštine Foča.

O događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH. Prema njihovim naredbama državljani BiH su lišeni slobode te izvršen pretres vozila u kojem su se nalazile cigarete.

Vozilo, cigarete, kao i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti. Tržišna vrijednost zaplijenjenih cigareta procjenjuje se više od 70 000 KM.

Zbog počinjenog krivičnog djela „nedozvoljen promet akciznih proizvoda“ iz čl. 210a Krivičnog zakona BiH a u vezi sa krivičnim djelom „krijumčarenje“ iz člana 241. Krivičnog zakona BiH, pripadnici Granične policije BiH nastavljaju rad na ovom predmetu pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH.

Cigarete koje su pokusali prokrijumcariti bh. drzavljani

Dio zaplijenjenih cigareta