Savezna policija Njemačke donirala vrijednu opremu GPBiH

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić i oficir za vezu Savezne policije Njemačke dr. Florian Wedekind, 23. februara 2021. godine u sjedištu Granične policije BiH, potpisali su Sporazum o donaciji između Granične policije BiH i Saveznog ministarstva za unutrašnje poslove, izgradnju i zajednicu SR Njemačke.

Savezna policija Njemačke je donirala vrijednu opremu Graničnoj policiji BiH, kao što su taktičke rukavice i zaštitna odijela. Donirana oprema je u vrijednosti oko 400 000 KM, a bit će raspoređena u jedinice Granične policije BiH za podršku i kontrolu.

Direktor Galić je istakao da Savezna policija Njemačke kontinuirano pruža podršku Graničnoj policiji BiH. „Prijateljska zemlja Njemačka prati naš rad i djelovanje od samog osnivanja ove policijske agencije i kontinuirano pruža podršku Graničnoj policiji BiH, kroz razne donacije i specijalističke obuke policijskih službenika. Naši policajci svakodnevno su izloženi pritiscima i opasnostima, a nova vrijedna donacija Savezne policije Njemačke uveliko će im pomoći u efikasnijoj zaštiti državne granice i u borbi protiv svakog oblika kriminaliteta i suzbijanja ilegalnih migracija. Ovim putem zahvaljujem još jedanput Saveznoj policiji Njemačkoj i oficiru za vezu dr. Florianu Wedekindu na vrijednoj donaciji“, izjavio je direktor Galić.

Oficir za vezu Wedekind je najavio da će i u narednom periodu biti partneri Graničnoj policiji BiH i podržavati daljnji razvoj ove policijske agencije te zahvalio direktoru Galiću na uspješnoj saradnji.

Dosad su realizirane brojne aktivnosti uz podršku Savezne policije Njemačke te donirane različite vrste opreme s ciljem operativnog jačanja Granične policije, a samim time povećanja opće i sigurnosti na granici.

Potpisivanje Sporazuma o donaciji

Pripadnici jedinice GPBiH za podršku i kontrolu

Direktor Galić i oficir za vezu SP Njemačke Wedekind

Direktor Galić s policijskim službenicima