Sastanak komesarke Johansson s čelnim ljudima sigurnosnog sektora u BiH – Vidljivo poboljšanje u upravljanju migracijama u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić danas su u Sarajevu razgovarali s komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove Ylvom Johansson i šefom Delegacije EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

Komesarka Johanson je prethodno imala sastanke u Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH, a s obzirom da je fokus posjete bio na migracijama, jučer je posjetila Bihać, te sa ministrom Cikotićem obišla privremeni prihvatni centar Lipa, kako bi se na licu mjesta uvjerila u uslove u kojima borave migranti.

Istakla je da je očito poboljšanje uslova u Lipi te da je to ohrabrujuće, posebno nakon situacije u decembru prošle godine. Također, naglasila je da će EU nastaviti pružati podršku i biti snažan partner BiH u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama.

Predstavnici bh.delegacije potvrdili su opredjeljenost BiH da nastavi jačanje sigurnosti i suzbijanje ilegalnih miracija, ali i stvaranje adekvatnih uslova za boravak migranata u prihvatnim centrima.  

Tokom sastanka razgovarano je o potrebi jačanja saradnje u borbi protiv prekograničnog kriminala, posebno protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, te uspostavljanju saradnje BiH sa sigurnosnim agencijama Evropske unije.

Sastanak Cikotić, Galić i Ujić sa komesarkom Johanson