Spriječeno krijumčarenje migranata u Sapni

Radeći na sprečavanju nezakonitih prelazaka državne granice, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik su u saradnji sa službenicima Policijske stanice Sapna Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, 11. septembra 2020. godine na području Sapne, spriječili su krijumčarenje pet osoba afroazijskog porijekla. 

Ilegalne migrante krijumčario je državljanin Bosne i Hercegovine, M.G. (1965.) u vozilu Golf, bh. nacionalnih oznaka. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krijumčarenje osoba“, protiv osumnjičenog ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj o krivičnom djelu. Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa našim službenicima izjavili su da dolaze iz Pakistana. O događaju su obaviješteni pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, koji će nastaviti daljnji rad nad migrantima.

Krijumčareni migranti

Lišeni slobode prema potragama

Službenici Jedinice granične policije Gorica, 13. septembra 2020. godine, lišili su slobode D.A. (1991.), državljanina Republike Hrvatske. Graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Policijska uprava Tomislavgrad raspisala potragu zbog krivičnog djela „nasilničko ponašanje“. Kontroliran je na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gorica i predat službenicima PU Tomislavgrad.

Dan ranije, 12. septembra 2020., prilikom ulaska u BiH na prijelazu Karakaj slobode je lišen N.N. (1991.). Utvrđeno je da je za ovim bh. državljaninom Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu zbog krivičnog djela „obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti". Službenici JGP Zvornik, N.N. predali su službenicima PU Banja Luka.

Službenici JGP Bijeljina, 11. septembra 2020., lišili su slobode D.Ž. (1984.) jer je utvrđeno da ga potražuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona zbog krivičnog djela „nasilničko ponašanje“. Državljanin BiH kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Rača i predat službenicima PU Tuzla.