Na prijelazu Brod otkriveno devet krivotvorenih dokumenata Bugarske

Službenici Jedinice granične policije Brod, 25. juna 2020. godine, kontrolom četiri strana državljana otkrili su devet krivotvorenih dokumenata Republike Bugarske (četiri pasoša, četiri lične karte i jednu vozačku dozvolu) kojima su pokušali izaći iz Bosne i Hercegovine. Dodatnim provjerama za jedan pasoš je utvrđeno da ga potražuje Interpol kao ukraden/izgubljen dokument. Strani državljani su kontrolirani u autobusu koji saobraća na relaciji Sarajevo – Dortmund na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krivotvorenje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju. Prema njegovoj naredbi krivotvoreni dokumenti su privremeno oduzeti, a strani državljani predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH radi utvrđivanja njihovog identiteta i poduzimanja daljnjih mjera iz nadležnosti ove Službe.

Bh. državljanin lišen slobode zbog krijumčarenja migranta iz Crne Gore u BiH

Pripadnici Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Jug Čapljina Granične policije BiH, 26. juna 2020., lišili su slobode državljanina BiH zbog postojanja osnova sumnje da je pokušao prokrijumčariti osobu afroazijskog porijekla iz Crne Gore u BiH. Ilegalni migrant je otkriven graničnom kontrolom Golfa, bez registarskih oznaka, u graničnom pojasu u zoni odgovornosti JGP Trebinje. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, protiv osumnjičenog, ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje osoba“. Ilegalni migrant nije posjedovao identifikacione dokumente, a u razgovoru sa pripadnicima GPBiH izjavio je da dolazi iz Sirije. Predat je pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Državljanin BiH lišen slobode na prijelazu Gradiška

Službenici JGP Gradiška, 25. juna 2020., lišili su slobode B.D. (1977.), državljanina BiH i Republike Hrvatske. Graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Travniku zbog krivičnog djela „teške tjelesne ozljede“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška i predat službenicima Sudske policije Odžak.