Završena obuka „Operacije granične policije u teško dostupnim područjima“

U okviru bilateralne saradnje Granične policije BiH i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, kroz program ATA (Antiterrorism Asistance), realizirana je obuka za trenere iz oblasti „Operacije granične policije u teško dostupnim područjima“, u periodu od 23. septembra do 1. novembra 2019. godine.

Ovom obukom, policijski službenici su unaprijedili znanja i vještine u oblasti otkrivanja, identifikacije, prepoznavanja i donošenja odluka u okruženju vezanom za operacije granične policije na teško dostupnim područjima. Navedena obuka bila je usmjerena na taktičku obuku manjih jedinica u rukovanju vatrenim oružjem, snalaženje pomoću navigacije na kopnu, pružanje hitne medicinske pomoći, operativno planiranje u duhu koncepta sigurnosti državne granice.

Svih 12 policijskih službenika GPBiH uspješno je završilo obuku za trenere iz ove oblasti i time su stekli certifikate trenera. Dodjeli certifikata, osim predstavnika SAD-a, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar, prisustvovao je i načelnik Ureda za obuku i usavršavanje Predrag Radojčić. Obuka je održana u prostorijama i poligonima Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar.

Završena obuka „Operacije granične policije u teško dostupnim područjima“