Pripadnici GPBiH kod Pakistanca pronašli najsavremenije softerske programe i hardversku opremu za izradu krivotvorenih dokumenata

Pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo, 30. oktobra 2019. godine, lišili su slobode B.T.A. (1970.), državljanina Pakistana, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 339. KZ FBiH - pripremanje krivičnog djela. 

Naime, navedenog dana B.T.A. je doputovao na Međunarodni aerodrom Sarajevo, letom iz Istanbula, gdje su policijski službenici ove jedinice prilikom granične kontrole na drugoj liniji provjera kod istog pronašli najsavremenije softerske programe i hardversku opremu za izradu krivotvorenih dokumenata zemalja Evropske unije.

U sklopu softverskih programa nalazili su se specimeni putnih isprava i dozvola boravka zemalja EU, kao i imitacije najsloženijih zaštitnih elemenata koji se nalaze na sigurnosnim dokumentima spemni za štampanje.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo prema čijem je nalogu B.T.A. i lišen slobode te je 31. oktobra 2019. predat ovoj instituciji na daljnje postupanje.