U Bileći spriječeno krijumčarenje grupe od 11 Iračana

U okviru operativne akcije „Bastion“ pripadnici Jedinice granične policije Trebinje su 22. aprila 2019. godine lišili slobode dvojicu državljana Bosne i Hercegovine zbog postojanja osnova sumnje da su pokušali prokrijumčariti 11 državljana Iraka iz Crne Gore u BiH. Među krijumčarenim migrantima nalazilo se i petero djece. Krijumčarenje je spriječeno graničnom kontrolom Škode i Mercedesa, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Bileće. Ilegalni migranti nisu imali identifikacione dokumente, a posjedovali su potvrde da su tražioci azila u Crnoj Gori. O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Strani državljani pokušali izaći iz BiH sa krivotvorenim dokumentima Turske

Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Banja Luka, 21. aprila 2019. godine, na letu za Berlin, kontrolom pasoša četvero stranih državljana otkrili su krivotvorene specijalne pasoše Republike Turske kojima su pokušali izaći iz BiH. Pregledom prtljaga, na drugoj liniji graničnih provjera, pripadnici GPBiH našli su još deset dokumenata (četiri pasoša, četiri lične karte i dvije vozačke dozvole Turske) za koje postoji sumnja da su, također, krivotvorene. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krivotvorenje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci. U toku je daljnji rad na ovom slučaju. Dan ranije, 20. aprila 2019., službenici JGP Orašje su prilikom pregleda stvari državljanina BiH, H.Č. (1993.), otkrili krivotvorenu vozačku dozvolu BiH. Kontroliran je u autobusu koji saobraća na relaciji Tuzla – Hamburg na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Orašje.

Državljani BiH lišeni slobode prema potragama

Službenici JGP Brod, 21. aprila 2019., lišili su slobode D.A. (1976.), državljanina BiH. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Sud BiH zbog krivičnog djela „krijumčarenje ljudi“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Brod i predat službenicima Sudske policije Suda BiH. Dan ranije, 20. aprila 2019., službenici ove jedinice lišili su slobode bh. državljanina, M.G. (1993.), jer ga potražuje Općinski sud u Velikoj Kladuši zbog krivičnog djela „teška krađa“. Predat je službenicima Sudske policije Odžak.
Prilikom ulaska u BiH, na prijelazu Hum, 21. aprila 2019., lišen je slobode I.D. (1978.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Doboju zbog krivičnog djela „teška krađa“. Službenici JGP Hum bh. državljanina predali su službenicima Okružnog centra sudske policije Trebinje.
Službenici JGP Gradiška su prilikom ulaska u BiH na prijelazu Gradina, 19. aprila 2019., lišili slobode N.M. (1974.). Provjerama je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za državljaninom BiH raspisalo potragu zbog krijumčarenja ljudi. Predat je službenicima MUP-a RS.