Zoran Galić, direktor Granične policije BiH

Poštovani posjetitelji!

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH

Granična policija BiH, uz složeno stanje na granici zbog pritiska migranata, maksimalno je angažirala postojeće materijalno-tehničke i ljudske resurse, zbog čega su u brojnim oblastima rada u 2018. rezultati bolji u odnosu na 2017. godinu.

- U potražnoj, koja je ujedno i primarna djelatnost ove agencije, postignuti su rezultati bolji u odnosu na 2017. godinu. U 2018. godini državnu granicu prešlo je 51.985.604 osoba što je za 6,43 % više u odnosu na 2017. Evidentiran je prelazak 20 983 351 transportnih sredstava, što je povećanje za 6,67 % u odnosu na 2017. Evidentirano je 4 164 pokušaja ili prelazaka državne granice 1 964 osobe za kojima su nadležni organi raspisali potjernice, raspise o traganju, mjere zabrane prelaska državne granice ili je riječ o sigurnosno interesantnim osobama, što je za 10,86 % više u odnosu na 2017. Među lišenim slobode na graničnim prijelazima su i osumnjičeni za najteža kaznena djela: ubistvo, spolni odnošaj s djetetom, razbojništvo, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i dr.

- Na graničnim prijelazima, u pojasu i u unutrašnjosti BiH evidentirano je 375 kaznenih djela (2017.- 341). Značajno je povećan broj otkrivenih kaznenih djela u svezi krijumčarenja ljudi. Policijski službenici evidentirali su 66 kaznenih djela “krijumčarenje ljudi” i osam “organiziranje grupe ili udruženja za vršenje krivičnog djela krijumčarenje migrantima” za koja je u 71 službenom izvještaju nadležnom tužilaštvu prijavljeno 134 osobe. U 2017. godini evidentirano je 21 KD “krijumčarenje osoba” i sedam “organiziranje grupe ili udruženja za vršenje krivičnog djela krijumčarenje migrantima” za koja je u 25 izvještaja prijavljeno 64 osobe.

- U 2018. godini privremeno je oduzeto 310 kilograma marihuane, 10,9 kg ekstazija i manje količine drugih vrsta opojnih droga. U 223 slučaja oduzeto je 338 dokumenata za koje postoji sumnja da su falsificirani, što je povećanje za 134,7 % otkrivenih dokumenata u odnosu na 2017. godinu.

- Granična policija BiH u godini njenog punoljetstva suočila se s velikim pritiskom ilegalnih migranata i složenom situacijom na granici s problemom nedostatka više od 450 policijskih službenika. Kao ispomoć organizacionim postrojbama GPBiH izvanredno su angažirani službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji u suradnji s pripadnicima GPBiH u graničnom pojasu odvraćaju migrante u njihovim pokušajima da ilegalno pređu granicu. Na dijelove granice koji su posebno opterećeni preraspoređen je određen broj službenika i specijalistička oprema drugih organizacijskih postrojbi GPBiH koji rade poslove nadzora granice. Uz mjeru odvraćanja ilegalnih migranata pripadnici GPBiH kontinuirano realiziraju ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatke, postavljaju zasjede i kontrolne punktove i realiziraju mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama. Zbog nedovoljnog broja policijskih službenika najčešće nismo u mogućnosti obavljati graničnu kontrolu na većem broju ulaznih i izlaznih traka na infrastrukturno zadovoljavajućim prijelazima poput MGP Bijača, Rača, Orašje i dr. što bi značajno smanjilo gužve kada je pojačana frekvencija prometa.

- Pripadnici GPBiH prikupljaju podatke o organiziranim kriminalnim skupinama koje koriste nesreću migranata i stječu protupravnu imovinsku korist za njihov prijevoz i krijumčarenje. Kao rezultat navedene aktivnosti GPBiH je u 2018. uspješno realizirala akcije: „Taurus“, „OX“ i „Centar“.

- Za GPBiH kao i druga nadležna tijela za pitanje migracija u 2019. nastavljena je složena situacija s ilegalnim migrantima. Uz podršku u angažiranju policijskih službenika drugih agencija i sukladno mogućnostima kadrovskog popunjavanja GPBiH, bit će nam neophodna podrška u zanavljanju specijalističke opreme koja povećava efikasnost rada na terenu. Izrazio bih zahvalnost na podršci koju su nam u 2018. godini pružile navedene policijske agencije i druga nadležna bh. tijela, kao i vlade SAD-a, SR Njemačke, NR Kine i Češke.

- Granična policija BiH u 2019. godini radi na implementaciji nekoliko važnih projekata: uspostave sustava za kontrolu i evidentiranje motornih vozila na graničnim prijelazima, rekonstrukcije i proširenja sustava video-nadzora na 59 međunarodnih graničnih prijelaza, kao i elektronske evidencije dosjea sektora i dnevnika događaja.

- Bez obzira na činjenicu da smo fokusirani na držanje ilegalnih migracija pod kontrolom, u 2019. nastavljamo sa svim aktivnostima sprečavanja prekograničnog kriminala, s posebnim akcentom na nultu toleranciju i borbu protiv korupcije, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.